Facing Facebook

De laatste tijd kom ik voor mijn werk weleens op facebook om de corporate site te updaten. Het is mijn eerste ervaring met dit sociale netwerk. Ik weet het, ik ben geen early adapter op dat gebied. Niet dat ik iets tegen sociale netwerken heb; ik gebruik naar volle tevredenheid LinkedIn voor mijn zakelijke netwerk en -in mindere mate- Twitter. Maar een persoonlijke Facebook account heb ik nooit geopend. Waarom niet dan?

Omdat ik geen vrienden heb, maar dat is niet de enige reden. Ik heb gewoon zo mijn bedenkingen bij de activiteiten op dit medium. Het kost knetterveel tijd, heeft een hoog gehalte ‘nutteloos’ en kan leiden tot somberte. Gisteren bijvoorbeeld viel mijn oog op een prikbordbericht van een moeder die ik vaag ken: ‘Wat een genot, Mees is sinds hij wakker is, heerlijk aan t spelen! Straks de andere twee kids uit school halen en dan vanmiddag misschien een bioscoopje :-)?!’. Oké, niks mis mee zou je zeggen, gewoon een mededeling over de dagelijkse gang van zaken: prima toch?

De mededeling zelf is inderdaad, hoewel niet per se bijzonder interessant, niets verkeerd aan. Gewoon het huis-tuin-en-keuken nieuws dat je vaker op zulke sites aantreft (de veelgehoorde klacht dat er op Twitter alleen maar onzin wordt verkondigd, wil ik overigens bestrijden met het feit dat het onzingehalte op Facebook klaarblijkelijk nog veel hoger is). Maar waarom dan toch mijn sombere gevoel over dit berichtje?

Waar ik somber van werd is dat er bij stond: 3 personen vinden dit leuk. Ben ik nu zo’n zwartkijker als ik zeg; wat is hier nou zo ontzettend leuk aan? Het woord ‘leuk’ betekent sowieso niks. Daarbij vind ik alles raten wat los en vast zit deprimerend. 5 van jouw vrienden vinden de Bijenkorf leuk. Oh wauw. Dan moet de Bijenkorf wel erg leuk zijn. Niet leuk, maar somber makend. Of ligt dat nou echt aan mij?

Internet maakt alles transparant en dat vind ik vaak wel leuk. Bijvoorbeeld, als ik een vrouwelijke PR-medewerker spreek over de telefoon, is het verleidelijk om even een kijkje te nemen op LinkedIn, Facebook (foto’s niet afgeschermd) en Google afbeeldingen. Maar Mark Zuckerberg is bij Facebook te ver doorgeschoten in de gedachte dat weten wat je ‘vrienden’ overal van vinden op een of andere manier waardevol is. De betekenis van de leuk-functie betekent uiteindelijk hetzelfde als het woord ‘leuk’ zelf. Helemaal niks dus.

Een Reactie op “Facing Facebook

  1. Pingback: De Facebook felicitatie | @JKleyngeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.