Waarom ik blog

‘Waarom ik blog?’ Dat is bijna een existentiële vraag zoals ‘waarom ik ben?’ Ik zal dit proberen te beantwoorden. Niet omdat ik de illusie heb dat het jou als toevallige lezer wat zal interesseren, maar omdat ik het mezelf afvraag. Waarom bloggen? Wat heeft het voor zin? Bereik ik er iets mee? Of is het je reinste verspilling van waardevolle tijd en kostbare energie?

Het doel van schrijven vind ik doorgaans mensen inspireren. Dat betekent feitelijk dat ik hun denkprocessen probeer te beïnvloeden. Mijn artikelen moeten mijn lezers nieuwe inzichten bieden in de materie die ik behandel. Na het lezen van mijn artikel moeten hun denkbeelden veranderd of verrijkt zijn. Jazeker, schrijven om te beïnvloeden. Het is ambitieus, maar het is de enige echt nuttige reden om te bloggen die ik kan verzinnen.

Een ander doel van schrijven of bloggen is onsterfelijk worden. Immers, wat je schrijft blijft en gaat niet meer weg. Een grote angst van veel mensen is vergeten te worden na hun dood. Wie wat geschreven heeft – het liefst een populaire roman – leeft nog lang voort na zijn dood. Natuurlijk is dit een illusie. Tenzij je The Great Gatsby hebt geschreven, of De goddelijke komedie (La Divina Commedia), of je naam toevallig Shakespeare is, zal je geschreven werk in hoogstens enkele decennia verdwenen zijn. En dat is al alleen voor de écht succesvolle schrijvers weggelegd. Toch is deze illusie ook een reden om te schrijven voor veel auteurs en ik ben geen uitzondering.

Mijn weblog jkleyngeld.wordpress.com begon als een klein platform om te ouwehoeren over van alles en nog wat. Niet zozeer over mijn oude grote liefde films, daar heb ik filmdungeon.com voor, maar over alles wat me bezighoudt. Ouwehoeren is een primaire levensbehoefte van mensen. Het is niet voor niets dat sociale media een enorme vlucht hebben genomen de laatste jaren. Een blog is de beste manier om zelf geproduceerde content te delen met anderen, zoals Twitter dat is voor het delen van gevonden content.

Natuurlijk is het ook een illusie om te denken dat iemand echt je blogs leest. Iedereen heeft behoefte aan zenden (getuigen Facebook, Twitter en talloze forums), maar slechts weinigen aan absorberen. Nu kun je wel zorgen voor wat lezers door je richten op vindbaarheid via Google (SEO), maar massaal webverkeer op gang brengen naar je weblog is een grote uitdaging, want de concurrentie is gigantisch. En als je ze hebt is het maar de vraag of je ze langer dan een minuut kunt vasthouden. Toch is bloggen een bijzonder belonend fenomeen, omdat het je in staat stelt de content te delen waar jij een passie voor hebt.

Ik ben altijd gek geweest op goede content. Films, boeken, televisie, nieuws, foto’s, muziek, strips, games, enzovoorts. Internet heeft me de mogelijkheid geboden daar meer mee te doen. Op jkleyngeld.wordpress.com plaats ik daarom stukken over de onderwerpen die ik fascinerend vind. Wel probeer ik aan al mijn blogs minimaal één persoonlijke noot toe te voegen (nog beter is een volledig persoonlijk verhaal). Ik wil eventuele lezers wel duidelijk maken waarom ik me geroepen heb gevoeld ergens over te schrijven. Het persoonlijk maken vind ik het moeilijkste aspect van bloggen. Het op pure inhoud gooien is veilig, maar iets van jezelf blootgeven voelt onbeschermd. Maar persoonlijke verhalen zijn altijd wel de meest intrigerende verhalen om te lezen, vind ik zelf.

Nu ik de smaak van het bloggen te pakken heb, wil ik nooit meer stoppen. Mijn blog is nu als een extra ledemaat, een verlengstuk van mijn hersenen en onderdeel van mijn centrale zenuwstelsel. Het is een metgezel op mijn reis door het leven, over indrukwekkende heuvelruggen en diepe dalen, langs rivieren van verdriet en eilanden van geluk. Een plek waar ik mijn blik op deze wereld kan tentoonspreiden, een wereld waarin inspirerende content een centrale plek inneemt.

Als je dit gereutel tot hier hebt gevolgd, vind je het blijkbaar interessant. Dat is mooi! Ik raad je dan aan om via het archief nog wat andere blogs te lezen. Al zeg ik het zelf, er zitten best goede verhalen bij. Als je een blog interessant vindt, doe je me er een plezier mee een reactie achter te laten (een opbouwend kritische opmerking mag ook). Het mooie van het internet is immers het interactieve element. En als je nog eens terug wilt komen op mijn weblog ben je zeer welkom. Maar dit is geen verplichting uiteraard. Het zijn niet alleen de diepe verbintenissen, maar ook de bijzondere, kortstondige ontmoetingen die het leven zo de moeite waard maken. Online, offline, of in het schemergebied.

Jeppe Kleyngeld
December 2013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s