De verdere ontmanteling van de domme knecht

Ah, #zwartepiet is weer trending. Zwarte Piet is trouwens Racisme. En jij bent een Tokkie.

Dit was één van de grappige tweets die ik tegenkwam toen de ophef over Zwarte Piet voor de zoveelste keer begon van week. De aanleiding was Albert Heijn die Piet in de ban deed. Vorige week gaf ik AH nog op hun lazer voor hun trage tempo in het terugdringen van dierenleed, maar nu vind ik het goed van ze dat ze voorlopen op het onvermijdelijke: Piet in huidige vorm gaat eruit.

Kort na de aankondiging van Appie deed ene Jochem van Gelder een oproep om de supermarkt te boycotten. Wie is dat ook al weer? Even Googlen. Oh ja, die gast ken ik wel, maar waarvan? Zijn Wikipedia pagina biedt weinig aanknopingspunten, maar wat zie ik: hij heeft een boek geschreven over Sinterklaas. Dus daarom is hij zo’n pietenliefhebber. Verder staat er dat hij een programma gaat maken met Party Brard. Ah ha! Die Twitteraar hierboven heeft gelijk: pro-pieten zijn inderdaad dikke vette Tokkies.

Daarna nog even op zijn Twitter kijken of hij nog argumenten kan inbrengen waarom Piet zou moeten blijven volgens hem. Die zie ik niet. Wel een retweet van Geert Wilders. Gatver! Is het er zo eentje? Echt waar? Nu ik toch Wilders zie op Twitter, wil ik wel eens weten wat die Nazi te melden heeft. Niet veel. Hij claimt dat de Islam in Den Haag en Amsterdam met 15 procent de grootste religie is. Maar als ik de statistieken bekijk, zie ik meteen dat daar geen reet van klopt. ‘Geen geloof’ is met ruim 50 procent de grootste religie. Kunnen de Moslims er wat aan doen dat Nederlanders van hun geloof zijn gevallen, Geert?

Als ik nog even verder scroll zie ik toch een Tweet die voor retweeten in aanmerking komt, bij deze:

Geert Wilders is Evil

Geert Wilders is inderdaad een evil bastard.

Ook Wilders is voor het behoud van Piet (off course), maar ook hij weet geen argumenten op te voeren. Niemand uit het pro-pieten kamp. Alles wat ik lees komt neer op: Zwarte Piet is geen racisme, maar een traditie! Als het je niet bevalt rot je maar op naar je eigen land!

Ik ben in eigen land, en Zwarte Piet hoorden bij één van de tradities. Maar ik ben wars van het woordje ‘wij’ en daarmee de meeste tradities omdat het heel snel richting ‘groupthink’ gaat. Dat zie je bij deze discussie ook gebeuren. Ik had me ook nooit gerealiseerd dat Piet een stereotype negroïde man is, maar dat is het natuurlijk wel. Stel dat Obama hem zou zien, zou die niet amused zijn. ‘Hey Barack, you want a niggerkiss with that?’ (don’t be alarmed NSA, just a joke about racially named Dutch candy that is currently renamed).

Nu ik me bewust ben van het stereotype wil ik Piet zsm weg, ofwel aangepast hebben. Een versie met schoorsteenvegen vind ik prima. Ik zou ook niet weten waarom iemand de zululippen, gouden ringen of pikzwarte huid zou willen behouden? En de opmerking dat anti-Pieten kleinzerig zijn en zich aanstellen is helemaal belachelijk. Alsof je dat voor iemand anders kan beslissen. Dat is hetzelfde als je excuses te maken door te zeggen; ‘het spijt me dat jij het zo ervaren hebt’. Oftewel, het ligt allemaal aan jou, dus een discussie hoeven we hier niet over te voeren.

Andere opmerkingen van de Tokkies:
– ‘Het is een kinderfeest’
So what, sinds wanneer hebben kinderen het voor het zeggen? Ik heb ook nog nooit een kind een traan zien laten om Zwarte Piet.
– ‘Het is traditie’
In het Indiase Solapur gooien ze baby’s van een toren, en vangen ze ze op in een witte doek. Daar worden ze sterk van, geloven de bewoners. In Egypte, Soedan, Mali en Ethiopië besnijden ze nog vrouwen en in Pamplona (Spanje) vinden nog altijd stierengevechten plaats. Tradities zijn niet altijd goed.

Albert Heijn, goed bezig, laat jullie niet gek maken. Op lange termijn is dit de juiste beslissing, zowel maatschappelijk als zakelijk.

Advertenties

Een Reactie op “De verdere ontmanteling van de domme knecht

  1. Albert Heijn schrijft gedicht aan Zwarte Piet:
    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3767891/2014/10/13/Albert-Heijn-schrijft-gedicht-aan-Zwarte-Piet.dhtml

    Dit lijkt op een poging om de boze pro-pieten te lijmen, maar ik denk dat AH hiermee laat weten dat Piet wel eens waar blijft, maar dat het supermarktconcern er voor open staat aanpassingen te doen aan het uiterlijk. En zo hoort het ook. Enig kritiekpuntje: het mag wel wat fermer en helderder. Hier staan we voor! Punt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s