Stay Away From the Dark Side

Het klimaat in Nederland staat me niet meer aan, al jaren niet. ‘Rot dan lekker op naar een ander land’, zou een willekeurige landgenoot kunnen schrijven op een internet forum. En dat is het probleem. Sinds wijlen Pim Fortuyn moet je alles maar kunnen zeggen, zeker online, en daar ben ik hem niet dankbaar voor.

Online

Natuurlijk moet je problemen kunnen benoemen. Criminele Marokkanen zijn een groot probleem en ik heb er – als linkse landverrader, zoals ik tegenwoordig genoemd wordt – geen problemen mee dat ze snoeihard worden aangepakt als ze zich misdragen. Het probleem is dat het hek nu van de dam is, en mensen menen alles te kunnen en mogen zeggen. Respect is ver te zoeken.

De Zwarte Pieten discussie heeft dit nog vele malen verergerd: mensen vinden het nu al bijna normaal om ronduit racistische opmerkingen te plaatsen op social media. En dan heb ik het niet alleen over typische Wilders figuren, maar ‘gewone’ Nederlanders. Gisteravond liet ik me verleiden om online door te klikken naar de eerste Pieten-discussie van 2015, en de commentaren schoten me enorm in het verkeerde keelgat. En het betreft niet een enkeling die is doorgeslagen, dat zou niet erg zijn, het lijkt wel of half Nederland is overgelopen naar de Dark Side.

Ik heb toen deze ingehouden – maar onderliggend woedende – reactie geplaatst:

Ach wat zijn Nederlanders toch zielig. Alles wordt van ze afgepakt door buitenlanders; hun geld, hun land en nu moeten ze zelfs zwarte Piet een ander kleurtje geven. Boehoehoe. Man, met een modaal inkomen behoor je tot de 1,5 procent rijkste mensen van deze planeet. En maar zeiken en klagen over wat ze allemaal ‘wordt aangedaan’. Met die houding – die verder wordt gevoed door eeuwig slachtoffer Wilders en zijn aanhang – is het klimaat in dit land grondig verziekt, niet vanwege een kleine aanpassing van een kinderfeest.

Dit moet ik niet vaker gaan doen, want ik verzuur hiervan als melk die ver over de datum is. Ik ga ook niet kijken of er hier nog op gereageerd is, want dan wordt ik verder het nutteloze debat ingezogen. Ik houd het maar even op deze ‘hit & run’ actie. Er zullen er vast meer volgen, want het is pas augustus.

Ik vind het klimaat in Nederland niet leuk meer. Waar kan ik m’n toevlucht zoeken? Online zal ik in ieder geval een hoop plekken moeten mijden… Dat staat vast.

Wijsheid hangt op straat

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s