Een potje schaken met je overleden opa

Een potje schaken met je overleden opa

Social media blijken toch een functie te hebben, namelijk onsterfelijk worden. Dat zit zo: Volgens de geloofwaardige futurist Ray Kurzweil (‘The Singularity is Near’) bereiken we in 2029 het historische moment dat computers de intelligentie van mensen evenaren (de singularity). Dit is slechts één van de opwindende toekomstvoorspellingen van Kurzweil naast downloadable skills en google on the brain.

Op het moment dat machines zo intelligent zijn als mensen, zou je met een Turing test niet meer kunnen weten of je met een computer of mens te maken hebt. Echte onvervalste artificial intelligence. De vraag is of bij dat niveau van intelligentie ook een bewustzijn ontstaat. Dat is heel waarschijnlijk. De computer zal weten dat het een computer is, wie het gebouwd heeft en hoe diens geschiedenis verlopen is.

Het is vervolgens heel goed denkbaar dat de AI bang is uitgeschakeld te worden. Het soort primal fear dat wij biologische wezens zo goed kennen. Hierover zullen we nog de nodige ethische discussies moeten voeren voordat het zover is, want bij een bewustzijn horen ook rechten. Over dit onderwerp werd onlangs de fascinerende film ‘Ex Machina’ gemaakt.

Maar wat heeft dit met social media te maken? Het is een logische stap dat wanneer er zulke intelligente programma’s bestaan, mensen zullen gaan proberen zichzelf of anderen na te programmeren op basis van foto’s, video’s, documenten en alles wat iemand ooit gepost heeft op blogs en social media. Deze ‘avatars’ zullen in het begin knullig zijn, maar snel beter worden. Wanneer iemand overlijdt is het dan verleidelijk een AI-Avatar van die persoon te maken zodat hij/zij toch nog bij je is op een behoorlijk realistische manier. Zullen veel mensen dit freaky vinden in het begin? Tuurlijk, maar dat is zo bij alles wat nieuw is.

Kurzweil – die momenteel onderzoekt hoe je een menselijk brein kunt nabouwen – wil graag zijn eigen vader op deze manier tot leven wekken. Hij verwacht dat er een grote markt is voor deze avatars en ik geloof dat hij gelijk heeft. Waarschijnlijk net zo groot als de vraag naar social media zelf.

Mijn eigen moeder was weinig enthousiast over dit idee. ‘Is iemand eindelijk overlijden, moet je nog luisteren naar de dingen die je al 100 keer gehoord hebt middels zo’n stomme avatar.’

Tja, niemand heeft gezegd dat kunstmatige intelligentie ook intelligente dingen hoeft te zeggen. Een alien die op een willekeurig social media platform kijkt, zal ook niet direct beseffen met een intelligente levensvorm te maken te hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s