Personal branding wordt steeds belangrijker. Waarom? Vooral omdat de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt. Er zullen minder vaste banen komen en organisaties zoeken vaker naar tijdelijke oplossingen. Ook vraagt de dynamiek in de buitenwereld om snelle bijstellingen van de strategie, dat vraagt om veel ad hoc projecten waarvoor verschillende specialisten ingezet worden. Zelfs als je wel een vaste baan hebt, dan moet het duidelijk zijn waar je voor inzetbaar bent. Daarom deze 5 tips voor personal branding.
1. Vind je core propositie en draag die uit
Het moet voor je zakelijke netwerk direct duidelijk waar je wel en niet voor inzetbaar bent. Als ik Ruud Veltenaar bel weet ik dat ik een bevlogen verhaal kan verwachten over de transitie naar een betere wereld. Als ik een scherpe en ervaren dagvoorzitter zoek (en een groot budget heb) bel ik Rens de Jong of Bas van Werven. Bij een iets lager budget bel ik mijn maatje Willem die onlangs voor zichzelf begonnen is als dagvoorzitter. Het gaat er niet om dat iedereen je merk leuk vindt, maar dat je propositie duidelijk is. Sommige mensen zweren bij Apple, anderen hebben er niks mee. Maar het is volkomen duidelijk waar ze voor staan: grensverleggende technologie voor iedereen. Zo moet het ook voor je persoonlijke merk zijn.
2. Waak voor de kwaliteit van je boodschap
Laatst kwam ik op de persoonlijke webpagina van een docent, en in zijn profiel stonden twee spelfouten. Misschien vergeven je potentiële klanten je zulke slordigheden, maar waarom zou je zoiets niet op orde willen hebben? We hebben het over branding, dus vergelijk het met Coca Cola; zouden die een website vol spelfouten in de lucht houden? Alles wat er over jouw merk te vinden is moet klasse uitstralen. Doe dus regelmatig een zeer secure kwaliteitsaudit van je online aanwezigheid. Stralen al je pagina’s uit waar jij voor staat? Zo nee, pas ze aan of delete ze.
3. Maak heldere keuzes en wees consequent
Net zoals dat je core propositie duidelijk moet zijn, geldt dat ook voor alles wat je uitstraalt. Kunstenares TINKEBELL heeft bijvoorbeeld gekozen voor de kleur roze en hierin is ze super consequent. Je zult haar nooit aantreffen zonder haar karakteristieke roze zonnebril.
4. Gebruik de marketing mix
Ondernemers en marketeers spelen in op de markt van vraag en aanbod door het juiste product, op de juiste plek tegen de juiste prijs aan te bieden. Jezelf ‘verkopen’ op de arbeidsmarkt als werknemer of zzp’er werkt niet anders. Daarom is het nuttig de vier P’s eens op een rijtje te zitten.
Product
Het product ben jij, dus de vraag die je moet beantwoorden is wat jij te bieden hebt dat waardevol is voor de klant. Vooral belangrijk is welke problemen jij kunt oplossen op basis van jouw ervaringen en kennis.
Prijs
Bij prijs (salaris/tarief) zul je eerst je prijsdoel moeten vaststellen. Het is bij salaris belangrijk om je paradigma’s over wat jij normaal vind los te laten. De tijden veranderen en met jouw situatie uit het verleden heeft een nieuwe opdrachtgever niks te maken. Het gaat erom wat redelijke compensatie is voor de oplossingen die jij te bieden hebt.
Plaats
Bij ‘plaats’ is het ook belangrijk je regionale concurrentievoordeel te omschrijven. Waarin ben jij de beste in jouw regio? Die vraag beantwoorden zal je helpen in je carrièrestrategie.
Promotie
Promotie gaat over alle (online) communicatie-inspanningen die je doet om bij de (potentiële) klant bekend te worden. Goede boodschappen trekken de aandacht, zorgen voor interesse in het product (jij dus), wakkeren de behoefte aan en leiden als het goed is tot actie. Kortom AIDA (Attention, Interest, Desire, Action).
5. Bouw continu aan je merk
Merken verdienen aandacht. Hoe vaak zie ik niet op een professional’s persoonlijke blog dat de laatst geplaatste blog of update uit 2004 komt. Dat geeft niet de uitstraling die je wilt. Je wilt dat mensen zien dat jij je merk super belangrijk vindt en dat het continu in ontwikkeling is. Laat dat zien aan je netwerk en communiceer hier actief over.