Marketing is niet veel meer dan het bereiken van de juiste mensen op de juiste plaats en tijd met de juiste boodschap. Ik wil me in deze blog vooral richten op dat laatste aspect: de juiste boodschap. Bij mijn huidige werkgever is er goed bij me ingeramd altijd fears and greeds in deze boodschap te stoppen. Dit is simpel te vertalen in: waar gaat het mis en wat valt er te halen? Inspelen op de basisemoties van je doelgroep werkt altijd.
Een voorbeeld in de eerste categorie. Mijn werkgever geeft al sinds oprichting de training Actief in Overnames. Deze training is onder andere gericht op ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Op een advertentie zet hij een vrouw die letterlijk met de handen in het haar zit. Er staat in koeienletters de tekst bij: ‘Ik heb mijn bedrijf voor te weinig verkocht’. FEAR.
Een fear uit de consumentenmarkt is bijvoorbeeld de musical Wicked. De boodschap luidt; ‘de aller aller laatste voorstelling ooit komt er aan. Zorg dat je erbij bent.’ Mensen trappen er kennelijk in, want de voorstelling is continu uitverkocht. Een van de meest effectieve (en meest verwerpelijke) fears wordt gebruikt door de Nationale Postcode Loterij. Stel dat de SuperPostcodeprijs in jouw straat valt en jij geen loten hebt… Of nog erger, stel dat die enorme eikel van een buurman van je drie loten heeft en jou straks vanuit zijn nieuwe Porsche aanspreekt; ‘oh, jij had geen loten gekocht?’ De angst leidt tot een onmiddellijke aankoop van loten.
Greeds vind je overal. ‘Vier ontspannen vakantie in de zon’, adverteert reisorganisatie Thomas Cook. Een Mars-reep ‘geeft je energie’. Mode en parfum merken zetten constant beroemdheden op hun posters en advertenties, zodat het toegankelijk lijkt om ook zo te worden als je hun kleren draagt of luchtjes opspuit. Wederom is het de Postcode Loterij die perfect inspeelt op de greeds van mensen. Hun laatste ‘greeds’ luiden: ‘Grootste prijzenpot ooit van € 215 miljoen!’ en ‘Kanjer van € 40 miljoen valt in Nuenen!’
Mijn stelling is dat ondernemers in het MKB ook veel meer fears and greeds moeten inzetten. Ik zie namelijk nog heel vaak kleinere ondernemers die helemaal niet duidelijk maken wat hun toegevoegde waarde is. Een loodgieter zou bijvoorbeeld kunnen stellen; ‘voorkom dat je onverwacht in de kou komt te zitten in de winter. Neem contact op voor een onderhoudsbeurt van je ketel.’ Een alternatieve behandelaar kan stellen: ‘Leer duidelijk grenzen stellen aan je omgeving’. Een financieel adviseur zou kunnen adverteren met; ‘Laat je helpen met je aangifte en voorkom naheffingen’.
De fears en greeds-techniek is heel simpel en doeltreffend. Dus ondernemers, gebruik fears and greeds in je marketing voor optimaal resultaat. Als je het niet doet zul je falen.