Welk genie heeft de pizza uitgevonden?

Nou, ik dacht dat zal wel een Italiaan zijn, maar het werkelijke verhaal ligt iets anders. De oorsprong van de pizza ligt wel in het Middellandse Zeegebied…

In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken, die als borden dienden. Volgens de overlevering moest de Trojaanse held Aeneas een stad stichten op de plek waar hij ‘van honger zelfs de leeggegeten borden op gaat eten’ (Wikipedia). De borden waar deze versregel uit boek VII uit de ‘Aeneis’ op doelt zijn natuurlijk deegbodems, oftewel pizzabodems.

Ook de Vikingen waren niet vies van een geïmproviseerd pizzaatje. Archeologische vondsten tonen aan dat de Vikingen in de negende eeuw na Christus – zo’n achthonderd jaar vóór de eerste melding van pizza in Italië – reeds platte, ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten nuttigden, die werden gebakken in ovens die er ongeveer zo uitzien als moderne pizzaovens.

In 1889 werd de basis gelegd voor de ovenheerlijke pizza zoals wij die vandaag de dag kennen. Deze pizza werd tot stand gebracht door meester pizzabakker Raffaele Esposito. Hem mogen we wel beschouwen als het genie uit de titel. In dat jaar werd Esposito uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië Umberto I en zijn vrouw Margherita di Savoia om zijn specialiteiten ten paleizen te bereiden. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij onder andere een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum: de kleuren die corresponderen met de vlag van het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië. Deze pizza viel bij de koningin het meest in de smaak, en hij werd daarom door de god Esposito pizza Margherita gedoopt. Deze pizza zette de standaard voor alle pizza’s.

Vandaag de dag is de pizza misschien wel de populairste snack ter wereld. In Amerika worden 350 stukken per seconde geconsumeerd, wat goed is voor een jaarlijkse omzet van 32 miljard dollar. 36 procent van de geconsumeerde slices zijn bedekt met peperoni, de populairste topping in de VS. Amerikanen eten zoveel pizza dat ze vaak denken dat deze uit de VS komt. Idioten. Zelf ben ik in 1988 verliefd geworden op de pizza toen ik met mijn ouders op vakantie was in Italië. Als kind van 8 zou ik standaard ‘nee’ op de vraag of ik iets wou proberen qua eten (zeker iets met kaas erop), maar mijn moeder wist me toch te overtuigen een hap pizza Margherita te nemen, een beslissing waar ik nooit spijt van heb gehad.

Hierover schrijven triggert een enorme vreetkick. Tijd om te lunchen.

Welke genie vond de pizza uit

Bronnen:
http://www.statisticbrain.com
http://www.access2knowledge.org
http://www.wikipedia.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.