‘Je kruipt weer in je schulp’ of ‘je zit weer in je hoofd’. Introversie wordt in de westerse wereld vaak als iets negatiefs beoordeeld, terwijl introverte professionals juist door in hun hoofd te zitten mooie schatten kunnen ontdekken.
Extraverte mensen worden gewaardeerd. Snel en veel praten brengen we in onze maatschappij in verband met slim en competent (in het introvertere Azië wordt luisteren juist meer gewaardeerd). De enige introverte mensen die echt gewaardeerd worden zijn de ICT-genieën die in garages de meest fantastische dingen bedenken. Daarom zijn er zoveel ‘closet introverts’. In Amerika is 33 tot 50 procent introvert en dat is het meest extraverte land ter wereld. Waarschijnlijk is de Verenigde Staten zo extrovert omdat de oorspronkelijke immigranten overwegend extrovert geweest moeten zijn om aan de onzekere reis te beginnen.
Chopin, Yates, Newton, Einstein, Van Gogh, Orwell, Page, Spielberg, Rowling, Proust, Zuckerberg… Slechts een aantal van de succesvolle introverten die Susan Cain noemt in haar boek ‘Quiet’, waarschijnlijk het beste boek dat er over het onderwerp te vinden is. Ook op het gebied van finance zijn veel introverten te vinden, zoals topinvesteerder Warren Buffett. Het succes in zakendoen zit erin dat introverten sneller ‘waarom’ vragen. Ze kunnen in potentie enorm goed onderhandelen omdat ze een deal kunnen structureren en ego’s niet in de weg laten zitten. Zou de crisis van 2008 zo erg zijn geworden als er meer macht bij introverten had gelegen? Waarschijnlijk niet, betoogt Cain op overtuigende wijze. Op Wall Street werden extraversie en het nemen van grote risico’s beloond en kregen dominante extroverten macht over steeds meer kapitaal. Ga maar na, de macho rainmaker versus de verlegen introverte nerd: wie gaat de discussie winnen?
Wat is de definitie van introversie?
Grondlegger in de psychologie Carl Jung stelde definities vast van introversie en extraversie die nog steeds vaak gebruikt worden. Introverten voelen zich meer aangetrokken tot de wereld van gedachten, terwijl extroverten zich meer aangetrokken voelen tot de externe wereld van mensen. Toch is het vaak lastig te besluiten wie er precies in welke categorie vallen. Dat komt omdat het een breed spectrum betreft en niemand absoluut het ene dan wel het andere is. Waar men het over eens is, is dat introverten gevoeliger zijn voor prikkels dan extroverten. De neefjes van introvert zijn serieus, gevoelig en verlegen. Introverten worden vaak gezien als niet sociaal, maar daar heeft de persoonlijkheidseigenschap niets mee te maken. Door de gevoeligheid voor externe prikkels zijn introverten sneller overgestimuleerd door sociaal contact waarna ze weer moeten opladen.
Uit het boek van Cain komen verschillende inzichten naar voren die introverte professionals kunnen gebruiken op beter te functioneren op hun werk.
1. Werk regelmatig alleen
Alleen werken leidt tot creativiteit. Apple-medeoprichter Steve Wozniak werkte tijdens zijn eerste baantje bij HP alleen tot laat in de nacht door aan de eerste PC allertijden. Wozniak was de eerste persoon ter wereld die een letter op een scherm wist te toveren door een toets in te drukken en dat magische moment beleefde hij in zijn eentje. Door afzondering ontstaat creativiteit, want er lekt dan geen energie weg naar sociale zaken. Helaas denken veel managers dat alleen hecht teamwerk tot grote prestaties leidt; het tegendeel is vaak waar. Introverten moeten de kans krijgen – en grijpen – om onafhankelijk te werken. Kantoortuinen kunnen dodelijk zijn voor de vaak grote creativiteit van introverten.