Mijn top 5 Commodore 64 Games

Als kind van de jaren 80 had ik natuurlijk een Commodore 64, de beroemde 8-bit computer die in 1982 werd geïntroduceerd door Commodore International voor een prijs ver beneden die van de vergelijkbare Apple II. De naam refereert aan het fantastische RAM-geheugen van 64 kilobytes.

Ik kan me niet meer precies herinneren wat je precies deed met zo’n ding behalve wellicht wat tekstverwerking. Wat ik me wel herinner zijn de spelletjes die ik speelde op het geweldige apparaat. Via een cassettebandje kon je de spelletjes laden (het duurde eindeloos). Als je na lange tijd een spel geladen had was het altijd een verassing wat je kreeg. Sommige waren nauwelijks speelbaar, maar er zaten zeker ook juweeltjes bij.

Ja, de Commodore 64 is pure nostalgie. Simpele spelletjes die verslavend en te gek waren. Mijn 5 favorieten zijn:

1. Blue Max
C64 - Blue Max
Fantastische oorlogsgame waarin je in een gevechtsvliegtuig diagonaal over het scherm vliegt en pakhuizen mag opblazen en vijandelijke vliegtuigen moet neerschieten. De titel refereert aan een speciale medaille die je kon halen ten tijde van de eerste wereldoorlog die je kreeg als je 20 vijandige vliegtuigen neerhaalde. De geweldige oorlogsmars als soundtrack maakt het helemaal af.

2. Aztec Challenge
C64 - Aztec Challenge
Absurd moeilijk spel, alleen dat eerste level al met die speren was bijna niet om door te komen. Toch heb ik het bijna uitgespeeld, op het laatste level met de brug na. Via YouTube heb ik ontdekt wat er daarna gebeurt. Je wordt beloond met het geweldige ‘Aztec Challenge’ logo. Groovy.

3. Pitfall
C64 - Pitfall
Slangen, krokodillen, schorpioenen, valkuilen… Pitfall is het ultieme jungle avontuur in 50 pixels. Het doel is om je karakter (Pitfall Harry) langs de obstakels te manoeuvreren door te springen of rennen, en goud, zilver en zakken geld te verzamelen.

4. Mr. Robot
C64 - Mr. Robot
Nog een klassieker op het Commodore platform. Je dient je robot door een fabriek te sluizen en onderweg energie te verzamelen en vijanden om zeep te helpen. In latere levels loop je over lopende banden en dynamietstaafjes die onder je opblazen en je dus dwingen heel erg snel te bewegen. Verslavend en cool.

5. Lode Runner
C64 - Lode Runner
Ik twijfelde tussen deze en Frogger of Donkey Kong, maar ben toch gegaan voor Lode Runner vanwege de soepele gameplay van deze retro classic. Het doel is schatten te verzamelen in typische platform levels die bestaan uit rode stenen. Je kunt rennen, ladders gebruiken, langs lijnen klauteren en stenen laten oplossen. Vijanden maken je intussen het leven zuur. Uitdagend spel tot op het frustrerende af.

Voor wie net als ik even terug wil in de tijd, hier kun je Commodore games spelen. Enjoy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.