It’s Groundhog Day!

“Okay, campers, rise and shine, and don’t forget your booties ‘cause it’s cooooold out there today”

groundhog-day-2

De eerste Groundhog Day (grondmarmottendag) vond plaats in 1887 in Punxsutawney, Pennsylvania (precieze locatie: Gobbler’s Knob). Volgens de (oorspronkelijk Duitse) traditie is het zo dat de grondmarmot een vroege lente kan voorspellen wanneer hij zijn eigen schaduw ziet. Als hij zijn schaduw niet ziet betekent dat nog zes weken winter. Naast Punxsutawney kregen ook andere plaatsen in de VS en Canada hun eigen knaagdierentradities.

groundhog-day-3

Waarom vertrouwden mensen toen (en nu nog steeds in zekere zin) op het oordeel van de grondmarmot? Dit had te maken met de landbouw: hoe dieren reageerden op het weer gaf ze aanwijzingen over wat er stond te gebeuren en wanneer ze moesten beginnen met zaaien. Vandaag vertrouwen forecasters meer op data uit satellieten, maar uiteindelijk beslist nog altijd de intuïtie. En die intuïtie wordt gevoed door data. Maar of die data nu afkomstig is van dieren of van moderne technologie maakt in feite weinig uit.

Groundhog Day kreeg bekendheid door de klassieke film ‘Groundhog Day’ uit 1993 met Bill Murray (onderdeel van mijn persoonlijke top 100), waarin weerman Phil  (‘like the groundhog Phil’) dezelfde vreselijke dag steeds opnieuw beleeft. De term Groundhog Day is hierdoor symbool gaan staan voor alles wat zich steeds herhaald. De interpretatie van de film is dat door karma de cynische hoofdpersoon moet leren wat echt belangrijk is in het leven: zijn naasten liefhebben zonder eigenbelang. Pas wanneer Phil zijn les geleerd heeft kan hij aan de Groundhog Day ontsnappen. Over hoe lang deze ontsnapping Phil doet zijn vele theorieën, maar dat het jaren duurt, daar is men het over eens.

It’s Groundhog Day!!!!

groundhog-day-4

En hoe zit het op 2 februari 2017? Heeft de grondmarmot zijn schaduw gezien?

Watch as “Sir Walter Wally” tells mayor Nancy McFarlane his winter prediction on Groundhog Day, Feb. 2, 2017 outside the North Carolina Museum of Natural Sciences in downtown Raleigh.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.