Gehaktbrood en Spelen

The Hunger Games
Suzanne Collins
Book 1 – The Hunger Games (2008)
Book 2 – Catching Fire (2009)
Book 3 – Mockingjay (2010)

De science fiction trilogie ‘The Hunger Games’ van Suzanne Collins staat al tijden hoog in de bestsellerlijst van Amazon. Het heeft dan ook alles om een breed publiek aan te trekken; actie, avontuur, spanning, romantiek en een maatschappij kritisch sausje eroverheen.

Het verhaal is een mix tussen ‘1984’ en ‘Battle Royale’. In het land Panem, een grauw toekomstig Noord Amerika, regeert de rijke hoofdstad ‘the Capitol’ met ijzeren vuist over 12 arme districten. Terwijl de mensen in de districten honger lijden, leven de mensen in de hoofdstad als vorsten. Op feestjes in de hoofdstad zijn zoveel soorten eten, dat de gasten pillen krijgen om over te kunnen geven, zodat ze van alle exclusieve gerechten kunnen proeven. Hun voornaamste interesses bestaan verder uit extravagante mode en de jaarlijkse Hunger Games, een live televisiespektakel waarin uitverkoren jongeren uit de districten vechten tot de dood.

Hoofdpersoon Katniss Everdeen offert zich op om namens haar gekozen zusje Primrose deel te nemen aan de 74ste Hunger Games als vrouwelijke afgevaardigde van haar district 12. De mannelijke deelnemer uit haar district is bakkerszoon Peeta, die al jaren een oogje blijkt te hebben op de krachtige Katniss. Samen vertrekken ze naar de psychotische hoofdstad, waar ze met de 22 andere uitverkoren jongeren in een hermetisch afgesloten arena vol met wapens en valstrikken worden gedumpd. Vanaf dat moment is er nog maar een regel: slechts 1 van hen kan het bloedbad overleven. Gelukkig heeft Katniss de nodige ervaring als jager en is ze een volleerd boogschieter.

Collins werd geïnspireerd door verschillende hedendaagse reality shows en de oorlog in Irak. Hoewel het gegeven van ‘The Hunger Games’ niet geheel origineel is, is de uitwerking wel uitstekend. De wrede wereld van Panem wordt op beklemmende en deprimerende manier beschreven en je leeft enorm mee met de personages die deze wereld bevolken. Verder is de spanning vrijwel constant aanwezig. Nagenoeg ieder hoofdstuk eindigt met een sterke cliffhanger, zodat je bijna gedwongen wordt, de boeken in een ruk uit te lezen.

Als je je afvraagt hoe je meerdere delen kunt schrijven over dit onderwerp – zeker vanuit eerste persoon – en het spannend kunt houden, dan kan ik je verzekeren dat Collins daar juist enorm goed in slaagt. De reis die je aan het begin verwacht, pakt steeds anders uit; grauwer, realistischer en schokkender, maar altijd prachtig mooi. Hoewel het tweede deel ‘Catching Fire’ iets minder is dan de eerste, maakt het derde deel ‘Mockingjay’ dat ruimschoots goed. De conclusie is werkelijk fantastisch.

Kortom, ‘The Hunger Games’ is een must-read voor liefhebbers van spanning en sci-fi. Als je eenmaal in deze serie zit zul je niet meer kunnen stoppen met lezen, dat kan ik je verzekeren. Terechte aanvoerder van de bestseller lijst dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.