Collect or Die!

DVD Collection 2

Dat in de oertijd mannen gingen jagen en vrouwen zich bezighielden met verzamelen, betekent dat dat ik – met mijn verzameling van zo’n 1500 titels op DVD – een chick ben?

Ik heb verzamelen altijd een geweldige bezigheid gevonden. Wat dat betreft is het huidige digitale tijdperk niet alleen maar goed voor mij. De DVD verdwijnt momenteel in razend tempo uit het wereldbeeld. Waarom zou je nog een film willen bezitten, wanneer je hem ook als dienst kan streamen? Voor mij is het niet hetzelfde… Dan ben ik maar even een ouderwetse eikel.

De DVD-zaak is toch een soort snoepwinkel voor mij. Je loopt rond, kijkt alle rekken door, en maakt in je hoofd een selectie welke schijfjes je wel zou willen meenemen. En op het einde van de rit maak je een beslissing en loop je naar buiten met je nieuwste aanwinsten. In mooie hoesjes ook nog. Die krijg je er niet bij in het geval van een digitale aankoop.

Het begon al jaren geleden met het faillissement van Boudisque, de oude vertrouwde Amsterdamse speciaalzaak in CD’s en films. Hier heb de nodige cult films op de kop getikt. Maar de echt grote klap kwam in mei 2013. Free Record Shop en Fame werden failliet verklaard. Daarmee kwam ook een einde aan de DVD shop-in-shop bij de Bijenkorf, want dat was een kleine Fame.

In welke Nederlandse winkels kun je nu nog DVD’s krijgen? Blokker is één van de weinige winkels, maar ook daar hebben ze het assortiment flink teruggebracht. Boekenvoordeel is een andere, maar die staat op het punt om te vallen als je het mij vraagt. Gelukkig is er mijn favoriete bedrijf nog: Amazon! Het hele assortiment: van commerciële Hollywood knallers tot de meest obscure film denkbaar, bij Amazon kan ik altijd terecht. Hopelijk blijft Amazon nog even doorgaan.

Toch vind ik het – met de opkomst van de deeleconomie – een beetje vreemd om een kast vol films te hebben staan waar eigenlijk maar twee mensen (Loesje en ik) van genieten. Misschien moet ik aanbieden dat buurtbewoners ze gratis kunnen lenen? De titels kunnen ze dan online vinden. Wie weet.

Om den duur worden de online diensten voor mij vast wel aantrekkelijker. In dit tijdperk van digitale disruptie moeten we er allemaal aan wennen dat sommige dingen van moleculen naar bits gaan. Voor mij zijn dat DVD-moleculen. Zo lang het kan blijf ik dus nog maar even jagen op DVD’s. Het mooie van DVD’s verzamelen is dat het tegelijkertijd ook jagen is. Gelukkig, ben ik toch een beetje man.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.