AOW = Asociaal Oud Worden

De levensverwachting van mensen neemt schrikbarend toe. Volgens een recent artikel in Elsevier (nr. 38, 22 sept 2012) stijgt de levensverwachting door de steeds beter wordende medische wetenschap met drie maanden per kalenderjaar. ‘Elke week krijgen we er een weekend bij’, stelt dr. Johan Polder in het artikel. Als de stijging doorzet, zullen mannen in 2050 gemiddeld ruim 90 jaar oud worden en vrouwen 94.

En dan lees ik ook nog dat zo’n 40 procent van de Nederlanders tegen verhoging van de AOW-leeftijd is. Mensen, de kosten lopen zwaar uit de pas en er moet echt iets gebeuren. De gemiddelde zorgkosten stijgen met leeftijd, dus we moeten met zijn allen minder oud worden. Dat is echt de enige oplossing. Maar eeuwig doorleven en vreten is niet langer haalbaar. En met dat eeuwige sparen help je het land verder in een recessie. Tijd voor actie dus!

Hoe gaan we dat doen, de gemiddelde leeftijd omlaag krijgen? Volgens de politiek is maatschappelijk debat nodig. Ik doe dan maar alvast een duit in het zakje. Er zijn mijns inziens grofweg twee opties; het reguleren van leeftijdverlaging of het overlaten aan de burgers zelf…

1. Zelfregulering
Als je chronisch ziek wordt, kun je je eeuwig door laten behandelen, maar dan neem je dus geen verantwoordelijkheid. Als je weinig tot geen vooruitzicht op verbetering hebt en je maar doorgaat met dure behandelingen jaag je de maatschappij op kosten. Dat is asociaal. Doe dus als de grote Gonzo journalist Hunter S. Thompson en maak jezelf gewoon van kant. Thompson was ‘pas’ 67, maar chronisch ziek, dus schoot hij zichzelf door zijn hoofd. Dat is sociaal voor de maatschappij, toch? Zijn begrafenis kostte dan weer wel een miljoen dollar, maar dat heeft zijn goede vriend Johnny Dope betaald.

2. Regulering
De overheid kan euthanasie ook verplicht stellen op een bepaalde leeftijd. Stel, u wordt 73 en krijgt nog eens een leuk bedragje van de overheid om de bloemetjes buiten te zetten en daarna meld u zich voor beëindiging. Dit kan uiteraard op bestelling bij uw thuis. Een mooi muziekje en inslapen maar. Met dit idee zou een nieuwe partij, zoals de PvdJ (Partij van de Jeugdigheid) best campagne kunnen voeren. ‘Minder oudjes in het land, zorgkosten weer in de hand’ of iets dergelijks zou de slogan kunnen zijn.

In de film ‘Soylent Green’ uit 1973 worden bejaarden ook op die manier ge-euthanaseert om de overbevolking tegen te gaan. Het is efficiënt, goedkoop en eerlijk. Okay, in de film worden de mensen vervolgens in koekjes omgezet en dat hoeft nou ook weer niet (niet te vreten, sowieso).

Zijn er nog andere ideeën om de gemiddelde leeftijd wat omlaag te krijgen? Accijns op alcohol en roken afschaffen bijvoorbeeld. Of de snelheid op provinciale wegen verhogen. We komen er wel… Zolang de begroting maar sluitend is. Mensen, dat vindt u toch ook het belangrijkste?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.