Je bestelt iets bij Amazon.com… En dan?

Voor geïnteresseerden in bedrijfsprocessen is Amazon.com een voorbeeldige organisatie die haar zaakjes goed op orde heeft. Dat moet ook wel, want Amazon.com haalt een jaaromzet van 34 miljard dollar binnen, een omzet groter dan het Bruto Nationaal Product (BNP) van de helft van de landen wereldwijd. Afgelopen week kreeg ik tijdens het Jaarcongres Public Finance uitleg van ICT-profs Bert Kersten en Marcel Creemers (beide van Nyenrode) over hoe de grootste e-tailer ter wereld het klaarspeelt.

Dus je bestelt iets bij Amazon… En dan?

Dan wordt je order via de website doorgegeven aan het bestelsysteem. Er worden bij Amazon 19 items per seconde besteld (per week bedient Amazon 137 miljoen klanten). In het magazijn halen medewerkers de bestelde items uit de schappen en leggen ze op de lopende band.

Vervolgens komen ze terecht op een sorteerband. Parallel aan deze band bevinden zich afvoertrechters. Voor iedere klant (order) is een afvoertrechter actief, gekoppeld aan een weegschaal.

Op het moment dat jouw item bij jouw afvoertrechter aankomt, schiet een speciaal wipmechanisme het item in jouw trechter. Als alle items erin zitten – dat ‘weet’ hij doordat het gewicht van jouw order bereikt is – schiet hij de items door naar de centrale verpak- en verzendruimte. Daar wordt het naar jouw adres verzonden.

Leuk om te weten als je weer eens een bestelling plaatst bij Amazon.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.