Hoe maak je content besmettelijk?

Door de explosieve groei in het gebruik van social media wordt aandacht een steeds schaarser goed. Iedereen is eigenlijk een klein mediaplatform geworden, die 24/7 boodschappen de wereld in schiet. Maar hoeveel mensen lezen de boodschap van jouw organisatie eigenlijk? Op welke tweets kreeg je wat te horen en op welke posts reageerde geen hond?

Er zijn 6 principes die je kunt inzetten om jouw boodschap als een lopend vuurtje te laten verspreiden onder de crowd. Dat zijn:

1. Social Currency: waar we over praten, bepaalt hoe anderen ons zien. Boodschappen waardoor wij slim of cool lijken vertellen we vaker door.

2. Triggers: verhalen waaraan we volautomatisch worden herinnerd door onze omgeving, vertellen we vaker door. Koffiepauzes herinneren veel mensen bijvoorbeeld aan KitKat, vanwege de slogan ‘have a break, have a KitKat.

3. Emotion: wat emotie oproept – liefst ontzag, opwinding, plezier, woede en angst – is vaker onderwerp van gesprek.

Content besmettelijk maken

4. Public: producten en initiatieven die voor iedereen zichtbaar zijn, maken als het ware reclame voor zichzelf.

5. Practical Value: mensen helpen elkaar graag, dus als iets nuttig is voor anderen vertellen we het sneller door.

6. Stories: boodschappen die verpakt zijn in een smeuïg verhaal zijn besmettelijker. (zie ook: 5 elementen van een krachtig verhaal).

Des te meer van deze elementen een rol spelen in de boodschap die we willen verspreiden, des te groter de kans dat het vanzelf gaat.

Met dank aan managementgoeroe Ben Tiggelaar die zich baseerde op onderzoek van Jonah Berger (Universiteit van Pennsylvania). NRC Weekend Za 22-6 / Zo 23-6, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.