Hunter S. Thompson in 1970 – Decadentie en verderfelijkheid in het Zuiden

‘Just pretend you’re visiting a huge outdoor loony bin. If the inmates get out of control we’ll soak them down with mace.’
– The Kentucky Derby is Decadent and Depraved (1970)

‘The Kentucky Derby is Decadent and Depraved’ is een sportartikel dat Thompson schreef in 1970 voor het controversiële blad Scanlan’s Monthly, dat slechts een kort leven beschoren was (1970-1971).

Normaal wijd ik alleen blogs aan Thompson’s boeken (tot duver over ‘Hell’s Angels’ en ‘The Rum Diary’), maar voor dit artikel van Thompson maak ik een uitzondering. Hier zijn twee redenen voor; 1.) Het is misschien wel het eerste echte Gonzo-verhaal dat Thompson schreef en 2.) Thompson ontmoet in dit verhaal de Britse cartoonist Ralph Steadman met wie hij een levenslange vriendschap en samenwerking zou ontwikkelen. Steadman zou ook een (bij)personage worden in veel van Thompson’s latere verhalen, zoals ‘Fear and Loathing: On the Campaign Trail ’72’ en ‘The Curse of Lono’.

In het verhaal doet Thompson verslag van een beroemde jaarlijkse paardenrace, ‘The Kentucky Derby’, die plaatsvindt in Louisville, Kentucky, Thompson’s geboorteplaats. Het verslag lijkt op een voorproefje op ‘Fear and Loathing in Las Vegas’, dat immers ook begint als rapportage van een race (The Mint 400).

In plaats van de Zuiderse paardenrace zelf te verslaan, focust Thompson zich puur op de dronken, ellendige, door inteelt verwekte bezoekers van de race. Hij doet dit samen met zijn nieuwe partner in crime, Ralph Steadman, die vanuit London is gestuurd om sketches te maken van het paardenspektakel.

Ook Steadman is vooral geïnteresseerd in het tekenen van bezoekers. Gedurende het verhaal zoeken Thompson en Steadman doorlopend naar het perfecte ‘Kentucky Derby’ varkensgezicht voor de hoofdillustratie. Maar op het einde van het evenement, na dagen van alcoholconsumptie, kijken ze in de spiegel en constateren ze dat ze zelf de figuren zijn geworden die ze wilden karakteriseren.

Het artikel werd niet wijdverspreid, maar trok wel de aandacht van veel journalisten vanwege de ongewone en bijzondere stijl. Bill Cardoso (redacteur van The Boston Globe Sunday Magazine) noemde het artikel een doorbraak. ‘This is it, this is pure Gonzo. If this is a start, keep rolling.’ En zo geschiedde…

Icon 13 - Gonzo

5 Reacties op “Hunter S. Thompson in 1970 – Decadentie en verderfelijkheid in het Zuiden

  1. Pingback: ‘The Great Shark Hunt’ – Gebundelde waanzin van Hunter S. Thompson | @JKleyngeld

  2. Pingback: De Hunter S. Thompson kronieken | @JKleyngeld

  3. Pingback: De Hunter S. Thompson kronieken | FRAGMENTEN UIT HET SCHEMERLAND

  4. Pingback: Hunter Goes to Hollywood: Hunter S. Thompson Triple Bill | FRAGMENTEN UIT HET SCHEMERLAND

  5. Pingback: Hunter S. Thompson in de jaren ’80 | FRAGMENTEN UIT HET SCHEMERLAND

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.