Reversal of Fortune

Mensen zijn ontevreden. De boze burger vind dat het heel slecht gaat met Nederland. En het komt door Den Haag. Het kabinet bestaat uit een stel slopers die alles kapot bezuinigen. Nu ben ik zeker niet de grootste fan van Rutte II, maar ik vind dat de rol van het kabinet schromelijk overschat wordt. Alsof ze zoveel macht en invloed hebben dat ze de zon kunnen laten schijnen wanneer ze dat willen. Niet dat hun keuzes onbelangrijk zijn hoor, maar ze zijn wel overschat. We zijn ook overgeleverd aan toeval en een onvoorstelbare hoeveelheid factoren die we niet eens helder in kaart kunnen brengen. Laat staan de invloed die deze factoren op elkaar hebben. Het kabinet heeft ook maar de troep te managen die ze aantreffen. In tijden van voorspoed krijgen we een slapend kabinet en in slechte tijden een sloopkabinet. Niet dat er niets valt aan te merken op de bezuinigingsmaatregelen van Rutte II hoor, maar de reactie van ‘het volk’ is buiten proportie.

De Nederlander is ook vergeten wat ellende betekent. Natuurlijk zijn er schrijnende gevallen, en die moeten geholpen worden, maar het merendeel van de mensen heeft het uitstekend vergeleken met een groot deel van de wereld. Hoe zouden mensen in Syrië vinden dat het nu in Nederland gaat? Misschien wordt het tijd dat we hier oorlog krijgen. Gewoon om de mindset te veranderen.

Ondertussen pleiten een aantal ‘slimme denkers’ voor het afschaffen van het kabinet. We kunnen het lokaal allemaal wel regelen, denken zij. Ik geloof er niks van. Ik zou willen dat iemand als ik zelf de politiek bedrijft, maar die persoon moet er wel volledig zijn handen vrij voor hebben. Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan zou moeten halen, dus wil ik een volksvertegenwoordiger die er met passie induikt. Die ondanks al het gezeik dat het oplevert toch nog het gevoel heeft landelijk iets voor elkaar te kunnen krijgen. Ik geloof, kortom, nog altijd in een sterke centrale regering. Helemaal tevreden zullen we er nooit over zijn, en straks een keuze maken tussen die 333 partijen zal ook niet meevallen, maar het is nog altijd beter dan het alternatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.