Een volmaakte vendetta

Een mooi product van populaire cultuur ontsnapt zelden aan mijn aandacht. Zo ook niet dit nieuwe maffiaboek.

R.J. Ellory heeft een prachtige literaire thriller afgeleverd. Over een man – Ernesto Cabrera Perez – die de dochter van de gouverneur van Louisiana ontvoert. In ruil voor haar veilige terugkeer wil hij zijn levensverhaal vertellen aan politieman Ray Hartmann, die net als hem geboren en getogen is in New Orleans.

Hij vertelt zijn verhaal, over hoe hij sinds de jaren 60’ huurmoorden heeft gepleegd voor de Amerikaanse maffia. Dit voert hen van Cuba, naar Chicago, New York, Las Vegas en terug naar New Orleans. Ellory gebruikt in het levensverhaal van Perez de historie van de Cosa Nostra in Amerika; de vijf families van New York, de moorden op Kennedy en Jimmie Hoffa, het verhaal van Al Capone en nog veel meer. Ook de historie van Cuba wordt uitgebreid beschreven als achtergrond van Perez’ onthutsende levensverhaal.

De beschrijvingen van New Orleans, met zijn moerassen, straten en huisjes, zijn werkelijk schitterend. Ook ligt het tempo van Ellory’s thriller hoog genoeg om continu te blijven boeien. De moordpartijen van Perez zijn gruwelijk genoeg om te schokken, maar het verhaal is zodanig opgebouwd dat Perez wel volledig te begrijpen is als mens. Je veroordeeld hem niet, al zijn er zeker momenten dat je hem vervloekt voor zijn wreedheid.

De conclusie van het boek is helaas wat minder vindingrijk dan gehoopt, maar desalniettemin is dit zeker een aanrader. Voor kenners van de Amerikaanse maffia is het een feest van herkenning. Maar ook de liefhebbers van de literaire thriller komen ruimschoots aan hun trekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.