Nostalgische Actiefilms 3: American Ninja & American Samurai

Vervolg op:
Heerlijk nostalgisch: Actiefilms uit de jaren 80/90
&
Meer nostalgische actiefilms…

American Ninja

Deze films kunnen het best beschreven worden als variant op het Rambo-genre. De formule van ieder van de vijf delen is steeds hetzelfde. Een slechterik, meestal een wetenschapper of militaire dictator, wordt bij zijn slechte plannen geholpen door ninja’s. En die worden standaard aangestuurd door een supreme ninja. Wanneer zijn slechte intenties bekend worden, gaat een Amerikaanse goeierik – getraind in de ninja-kunsten – zich ermee bemoeien. Vechtsport-kampioenen Michael Dudikoff en David Bradley spelen ieder in drie van de vijf films (ze zitten samen in deel 4). In de eerste drie delen speelt Steve James de sidekick van de Amerikaanse ninja. De eerste films zijn niet vreselijk (alhoewel…), maar vanaf deel 3 wordt het abominabel. Alleen kijkbaar voor actiefreaks die geen andere wensen hebben dan hersenloos vechten, doden en schieten.

American Ninja (1985)

Director: Sam Firstenberg
Starring: Michael Dudikoff (Pvt. Joe Armstrong), Steve James (Cpl. Curtis Jackson), Judie Aronson (Patricia Hickock)
IMDb-rating: 5,5

De wapenhandelaar Victor Ortega, gevestigd in de Filipijnen, wordt in zijn business geholpen door een grote groep rebellen en ninja’s. Wanneer ze proberen een grote hoeveelheid high-tech wapens te stelen van een Amerikaanse legerbasis, krijgen ze te maken met een soldaat genaamd Joe Armstrong, die getraind is een de dodelijke kunst van Ninjutsu. In een serie actiescènes, nemen Joe en zijn maatje Curtis Jackson (Steve James), het op tegen Ortega’s leger, inclusief de dodelijke Black Star Ninja. Vermakelijke, goedkope productie waarin meer doden vallen dan in de gemiddelde Chuck Norris film.

American Ninja 2: The Confrontation (1987)

Director: Sam Firstenberg
Starring: Michael Dudikoff (Pvt. Joe Armstrong), Steve James (Cpl. Curtis Jackson), Larry Poindexter (Sgt. Charlie McDonald)
IMDb-rating: 4,9

Twee gasten die twee keer ninja’s tegenkomen, wat is de kans? Alles is mogelijk in het American Ninja-universum. Armstrong en Jackson worden naar Mangrove Island gestuurd om de verdwijning van vier vermiste mariniers te onderzoeken. Ze ontdekken dat ze zijn meegenomen door een machtige drugsbaron, die hen gebruikt om een ​​leger van genetisch gemanipuleerde superninja’s te creëren. Je leest het goed. Deze film bevat nog meer belachelijke actie dan het eerste deel. Verder bevat het houten acteerwerk, een veel te overdreven synthesizerscore (het zijn tenslotte de jaren 80’) en dialogen waar je van ineenkrimpt. Nog steeds niet de slechtste in de reeks, al zegt dat niet veel.

American Ninja 3: Blood Hunt (1989)

Director: Cedric Sundstrom
Starring: David Bradley (Sean Davidson), Steve James (Curtis Jackson), Marjoe Gortner (The Cobra), Michele Chan (Chan Lee)
IMDb-rating: 3,6

Karatekampioen David Bradley neemt de American Ninja-rol over van Michael Dudikoff. Nadat zijn vader is omgekomen bij een gewelddadige overval, wordt de jonge Sean door de vriend van zijn vader meegenomen naar Japan. Hij wordt opgeleid in de ninjakunsten. Jaren later neemt hij als volwassene deel aan een vechtsporttoernooi samen met de oude ninja killer Jackson. Het toernooi wordt gesponsord door East Bay Labs, een louche bedrijf gerund door Dr. Saxon alias ‘The Cobra’ die betrokken was bij de dood van Sean’s vader, samen met generaal Andreas – een terrorist voor wie Saxon nu een dodelijk bacterieel wapen ontwikkelt. Het toernooi wordt uitsluitend gehouden om een ​​sterk persoon te vinden om het wapen op te testen. Deze testpersoon blijkt Sean te zijn. Een perfecte gelegenheid voor hem om zijn vader te wreken. Naarmate de American Ninja-serie vordert, wordt het zowel qua plot als qua acteerwerk slechter en slechter. Het wordt zelfs pijnlijk beangstigend.

American Ninja 4: The Annihilation (1990)

Director: Cedric Sundstrom
Starring: Michael Dudikoff (Pvt. Joe Armstrong), David Bradley (Sean Davidson), James Booth (Mulgrew), Dwayne Alexandre (Brackston), Ken Gampu (Dr. Tamba)
IMDb-rating: 3,9

Een groep terroristen, onder leiding van sjeik Ali Maksood, neemt vier Delta Force-commando’s gevangen. In gevangenschap worden deze soldaten gemarteld door de sadistische Britse kolonel Mulgrew die voor Maksood werkt en Amerikanen haat. Het Amerikaanse leger stuurt Sean Davidson (Bradley) en Carl, een andere commando, om de gevangengenomen Amerikanen te bevrijden. Wanneer ook zij worden meegenomen, stemt vredeskorpsofficier Joe Armstrong (Dudikoff) ermee in om op missie te gaan en hen te bevrijden. Deze American Ninja is net iets beter dan het vorige deel, maar geeft toch nauwelijks genoeg reden om hem te kijken. Het is saai, te langdradig en bevat steeds dommer wordende actiescènes. Vermijden dus.

American Ninja 5 (1993)

Director: Bobby Jean Leonard
Starring: David Bradley (Joe), Lee Reyes (Hiro), Anne Dupont (Lisa), Pat Morita (Master Tetsu), James Lew (Viper)
IMDb-rating: 2,9

Bradley ‘schittert’ opnieuw als de Amerikaanse Ninja en maakt de score gelijk met Michael Dudikoff (ieder drie films). Het is echter niet bepaald een all-time career high. Sterker nog, het is de slechtste in de reeks. Bradley speelt een ander personage dan in de vorige films (?). De Ninjutsu-meester neemt het op tegen Simon Glock, een kwaadaardige chemicaliën magnaat, die wordt geholpen door een leger ninja’s, waaronder de dodelijke Viper. De actie, het plot, de dialogen en de poging tot humor zijn extreem zwak. Het grootste probleem is het acteren. De hele cast moet hebben gevoeld dat dit een stinker zou zijn. Ze lijken allemaal te zeggen: ‘kijk hier niet naar, je verspilt 90 minuten van je kostbare tijd’. Slechter wordt het niet, zelfs niet in dit genre goedkope actiefilms.

American Samurai (1992)

Director: Sam Firstenberg
Starring: David Bradley (Andrew ‘Drew’ Collins), Mark Dacascos (Kenjiro Sanga), Valarie Trapp (Janet Ward)
IMDb-rating: 4,9

Een Amerikaans echtpaar en hun babyzoon storten neer met een klein vliegtuig in een afgelegen berggebied in Japan. De ouders sterven en hun zoon wordt gevonden door een samurai en opgeleid tot meester zwaardvechter. De meester heeft ook een biologische zoon, de stikjaloerse Kenjiro. Na een confrontatie gaan de broers uit elkaar en jaren later ontmoeten ze elkaar weer in een arena in Turkije waar op leven en dood gestreden wordt. Heerlijke film vanwege de strijders en de bloederige duels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.